Omloop van Vlaanderen 2013

Freddy Loix

Freddy Loix en Frederic Miclotte hebben de Omloop van Vlaanderen, in en om Roeselare, van start tot finish gedomineerd. Zo mocht het team zijn eerste Belgische rallytitel vieren.

Voor de start twijfelde niemand nog aan de titelkansen van Freddy Loix. Na vijf overwinningen op rij, moest de 42-jarige Limburger gewoon finishen om de titel binnen te halen. Loix rijdt echter altijd en overal om te winnen. Met zijn Ford Focus WRC controleerde hij van start tot finish. Na meer dan 20 jaar is Freddy Loix voor de eerste keer Kampioen van België.

De tweede plaats in Roeselare ging naar Dennis Kuipers, die net als in de Rally van Wallonië met zijn Fiesta RS WRC zijn tanden stuk beet op de Focus WRC van Loix. Voor de derde podiumplaats was de strijd wel bijzonder spannend. Twee smaakmakers van de wedstrijd, Hermen Kobus en Patrick Snijers, gingen het duel aan voor de derde plaats. Maar, geen van beiden haalde de finish. Kobus, oppermachtig in Super 2000, werd geveld door een gebroken aandrijfas na de jump in Passendale. Patrick Snijers, die de nieuwe Porsche 997 GT3 made by BMA aan het Belgische publiek presenteerde, werd uit koers genomen na het missen van een tijdcontrole zaterdagochtend. Snijers kreeg wel de tijd om het potentieel van zijn Duitse GT te showen, al kon hij zich niet meten met Porsche-referentie Van Parijs die vroegtijdig aan de kant moest met een losgekomen waterdarm.

Zo eindigde Vincent Verschueren op de derde plaats, goed voor de overwinning in Klasse 2 met zijn VW Polo S2000. Melissa Debackere, in extremis aan de start met een 17 jaar oude Toyota Celica GT-Four omdat de motor van haar Peugeot brak tijdens een laatste testsessie voor de start, kon haar tweede plaats in het kampioenschap met succes verdedigen. Ze werd vierde, voor Jochen Claerhout, die zijn 997 GT3 in de top 5 plaatste. Filip Pyck werd zesde en deed een gouden zaak in de titelstrijd in Klasse 3.

In het Junior BRC werd de wedstrijd gedomineerd door Ghislain de Mevius, maar door een lekke band glipte de overwinning hem door de vingers. Timo van der Marel, tevens winnaar van de Ford Fiesta SportTrophy, behaalde zijn tweede Junior-zege op rij, maar Matthias Boon blijft leider.

In Historic realiseerde Paul Lietaer een schitterende inhaalrace, nadat hij vrijdagavond door problemen met de benzinetoevoer en een foutje bij het inklokken 1'40" verloor. De snelle snor zette zich schrap en won overtuigend de Historic Omloop van Vlaanderen met 35" voorsprong op de Porsche van Lievens en de Opel van Tobi Vandenberghe.